inspirace do kuchyně
23. Domácí bounty
22. Dort z červené řepy
21. Sezamové kuličky
20. Banánovo-kokosové rychlosušenky
19. Banánové chia kuličky
18. Semínková paštika
17. Krémový sýr s bylinkami
16. Pražené mandle
15. Slunečnicové paté
14. Křupavý ovesný koláč
13. Neskutečně dobrá hokaido dýně
Určitě vyzkoušejte jednoduchý recept na pečenou dýni:
2 lžíce kokosového tuku, 1 stroužek česneku, lžička soli, koření podle chuti (tymián, kari, rozmarýn ... je to na vás)
Z ingrediencí vytvoříme pastu, kterou potřeme plátky hokaido dýně. Pečeme. Chuť vás určitě překvapí :-)
12. Sušenky z cornflakes
120 g másla, 1 vejce, 1/3 hrnku cukru moučky (lze nahradit např. datlovým nebo jiným sirupem), 1 hrnek hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g rozinek, 100 g cornflakes a hrst vlašských ořechů
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a vše vyšleháme do pěny. Přidáme hladkou mouku s kypřícím práškem, cornflakes, rozinky, ořechy. Ze vzniklého těsta tvoříme hrudky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20 min. na 180 stupňů. Jsou úžasné a křupavé :-)
11. Smetanová karotka (lahodná mrkvová polévka)
3 mrkve na kostičky, 1 cibule na kostičky, 1 lžička čerstvého lisovaného zázvoru, 1,5 lžičky kari, 2 hrnky zeleninového bujonu, plechovka kokosového mléka (250 ml), špetka soli
Zvolna vaříme doměkka mrkev, cibuli, zázvor a kari v zeleninovém bujonu asi 20 - 25 minut. Sejmeme z vařiče a rozmixujeme. Vrátíme na oheň a vmícháme kokosové mléko. Osolíme a podáváme.
Já jsem dala méně zeleninového bujonu a dohustila solamylem tak, že vzniklo výborné hlavní jídlo :-)
10. Nejzdravější majonéza
Připravíme si tyto suroviny o stejné teplotě:
1 dcl mléka, 2 dcl oleje (slunečnicový), lžička obyčejné hořčice, sůl,
pepř
a cukr dle chuti. Vše dáme do nádoby a ušleháme ponorným tyčovým mixerem
20 - 25 vteřin a je zázrak hotový.
Na co svoji majonézu použijete, je už na Vás, ale věřím, že jinou majonézu
už kupovat nebudete. Nejsou v ní vejce a vydrží i v lednici.
9. Tatarák ze sójové drtě
Sojová drť 1 ks, zeleninový vývar nebo vegeta, rajský protlak - ne kečup 1 ks, cibule 1 ks, 1 lžíce oleje, sůl a pepř, sojová omáčka, kyselé okurky 3 ks
Sojovou drť uvaříme dle návodu ve vývaru nebo vegetě. Scedíme a vyždímáme, vodu vylijeme. Mezitím si na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme soju. Přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, sojovku. Chvíli podusíme. Do prochladlé směsi nastrouháme kyselou okurku. Podáváme s chlebem, nebo topinkami.
8. Cizrnový salát s olivami
350 ml suché cizrny, malá salátová okurka, 2 rajčata, červená cibule, 3 lžíce zelené petrželky, 125 ml černých oliv a zálivka: lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce oliv. oleje, 2 stroužky česneku, lžička medu, sůl, pepř
Propláchnutou cizrnu přes noc namočíme, v čerstvé vodě uvaříme (asi 25 min.), scedíme a necháme vychladnout. Přidáme zeleninu. Zálivku vyšleháme, přidáme do salátu a zlehka promícháme.
Nejen vánoční recepty :-)
-inspirace z kurzu veget. vaření z Blatné:
6. Hrudky s banány a meruňkami
4 dkg rostlinného margarínu na pečení, 12 dkg celozrnných vloček, 3 dkg kokosu, 10 dkg banánů, 5 dkg sušených meruněk, lžička skořice, špetka zázvoru, 2 lžičky vanilkového cukru
Vločky několik minut povaříme tak, aby vstřebaly všechnu vodu. Je dobré použít větší vločky ne drcené. Necháme je vychladnout a smícháme je s rozpuštěným margarínem, kokosem, rozmačkaným banánem a nadrobno nakrájenými sušenými meruňkami. Ochutíme skořicí, zázvorem a vanilk. cukrem. Vypracujeme vláčné těsto, necháme chvíli odležet a lžičkou pak děláme malé hrudky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě na 180 až do lehkého zhnědnutí okrajů.
7. Nepečené jahelné kuličky s mandlemi
10 dkg jahel, špetka soli, 5 dkg rozinek, 5 dkg oloupaných a opražených mandlí, 12 dkg strouhaného kokosu, 2 lžíce sušeného rostlinného mléka, 3 - 4 lžíce kukuřičného sirupu, 1 dkg třtinového cukru, menší citron
Jáhly min. jednou spaříme vroucí vodou a uvaříme s rozinkami a špetkou soli v poměru 1 díl jahel na 2 díly vody. Výsledná konzistence uvařených jahel může být mírně kašovitá. Po vychladnutí jahel vmícháme mandle, kokos, sušený nápoj, citronovou šťávu a postupně přidáváme sirup. Rukama vytvoříme těsto, pokud je moc řídké, můžeme ještě přidat kokos. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Necháme ztuhnout v lednici.
5. Salát ze syrové červené řepy
400 g červené řepy, citrónová šťáva, 3 lžíce jogurtu, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce mletých vlašských ořechů, sůl, pepř
Oloupanou červenou řepu nastrouháme nahrubo, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jogurt, zakysanou smetanu, mírně osolíme a opepříme.
4. Čočka na kari
300 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky kari, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, citrónová šťáva
Čočku uvaříme doměkka a scedíme. Na oleji osmažíme cibulku, česnek, protlak, kari, přidáme čočku a citr. šťávu.
3. Sýrový koláč
150 g ovesných vloček, 50 g rozpuštěného másla, 75 g tvrdého sýsra, 2 jemně nastrouhané mrkve, 1 malá cibule nakrájená najemno, 1 vejce, 1/2 zelené papriky nakrájené najemno, koření a čerstvé bylinky na dochucení.
Vše smícháme a pečené ve středně velké zapékací míse asi 20 min. Krájíme až lehce vychladnuté - lépe drží pohromadě. Tento recept je ideální pro ty, kteří rádi experimentují - zelenina i vločky totiž snesou všechny možné obměny - už jsem ho zkoušela z rýžových, sojových i jáhlových vloček, ideální je kombinace více druhů, většinou nemám doma papriku, takže používám kousek cukety, řapíkatého celeru nebo jiné zeleniny. Vždycky se to povede.
2. Indická polévka z červené čočky
150 g červ. čočky, 1 velká červená cibule, 1 velká mrkev na kolečka, 1 větší brambor na kostičky, 50 g rajčatového protlaku, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, oliv. olej, 2 lžičky kari, 50 g čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, koriandr, chilli paprička, sůl
Cibuli necháme zesklovatět, přidáme česnek, zázvor, koření, krátce orestujeme. Přidáme protlak, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme. Přidáme mrkev a brambory, nakonec vsypeme červ. čočku. Krátce povaříme (červená čočka se nemusí vařit dlouho, rychle změkne).
1. Nepečený dort z cornflaků
100 g kukuřičných lupínků, 40 g strouhaného kokosu, 120 g hrubě sekaných vlaš. ořechů, 2 lžíce sušeného oves. mléka, skořice - vše smíchat a nasypat do dortové formy. 750 ml vody, 1 balení agaru (10 g), 1 - 2 jablka - jablko nastrouhat, přidat do vody s agarem a přivést k varu, vařit asi 3 min. Pak nalít na suchou směs a promíchat. Necháme vychladnout.