inspirace do kuchyně

23. Domácí bounty

Tento recept jsem našla na stránkách RAWMANIA, kterými se ráda nechávám inspirovat. Určitě se na ně mrkněte, nebudete litovat :-)
1 hrnek kešu oříšků (předem namočit - stačí 2 hodinky)
1 hrnek kokosu
2 PL agáve sirupu (popř. jiného sladidla)
2 PL kokosového oleje
Vše umixujeme, já jsem na dochucení přidala trochu třtinového cukru s rumovou příchutí. Ze vzniklé hmoty jsem si vytvarovala placku ve tvaru obdélníku a v igelitu dala ztuhnout do lednice. Pak jsem si ji rozkrájela na malé tyčinky a obalila v rozpuštěné hořké čokoládě. .... Já jsem použila 75% s trochou kokosového oleje. Na tuto dávku cca 125 g čokolády. Vyzkoušejte  ... nebudete litovat :-)

22. Dort z červené řepy

200 g rozpuštěné hořké čokolády, 280 g uvařené červené řepy nastrouhané nahrubo, 4 vejce, 160 g třtinového cukru, 140 g mandlí rozemletých na mouku, 1 ČL prášku do pečiva, 1 PL kakaa
Poleva: 100 g hořké čokolády
Vymažeme a vysypeme dortovou formu. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme řepu, mandle, prášek do pečiva, kakao, čokoládu a 1/4 vyšlehaných bílků. Po důkladném zamíchání přidáme zbytek bílků. Pečeme 45 - 50 minut. Vychladlé zdobíme polevou z hořké čokolády a čerstvým ovocem.
 

21. Sezamové kuličky

100 g sezam. semínek, 35 g medu, 10 g javorového sirupu (nemusí být), 20 g sušeného ovesného nápoje, trochu kokosu na obalení
Sezamová semínka rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience. Tvoříme kuličky, které můžeme plnit mandlí. Obalujeme v kokosu.
 

20. Banánovo-kokosové rychlosušenky

2 zralé banány, 1 a 1/2 hrnku kokosu, kakao (nemusí být)
Umixujeme hmotu, kterou naneseme na pečicí papír, uhladíme do placky nebo vyválíme mezi dvěma pečicími papíry. Rozkrájíme rádýlkem a pečeme cca 15 minut.
 

19. Banánové chia kuličky

4 PL chia semínek, 5 PL ovesných vloček, 2 PL arašídového másla, 1 PL kakaa, 1 velký zralý banán, agáve nebo javorový sirup, strouhaný kokos
Vidličkou rozmačkáme banán a smícháme s ost. ingrediencemi kromě kokosu. Dochutíme sirupem. Necháme odležet v lednici. Pak tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.
 

18. Semínková paštika

50 g slunečnic. semínek, 50 g dýňových semínek, 50 g lněných semínek, 50 g sušených rajčat v oleji nebo předem namočených ve vodě, oliv. olej, citrón. šťáva, česnek, petželová nať, sůl, pepř
Všechna semínka namočit přes noc. Pak scedit a rozmixovat s ostatními ingrediencemi.
 

17. Krémový sýr s bylinkami

1 a 1/4 šálku kešu (na 5 hodin namočit), 1 PL nasekaného kopru, 3 PL citrón. šťávy, 1 PL jablečného octa, 1/4 ČL (čajové lžičky) soli
Vše rozmixujeme, můžeme přidat lžíci vody. Skladujeme v lednici.
 

16. Pražené mandle

mandle, umeocet
Mandle nasucho opražíme, až budou vonět a začnou "praskat", přidáme asi 1 lžíci umeocta a rychle "proházíme", aby se ocet dostal všude.
 

15. Slunečnicové paté

100 g slunečn. semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 PL (polévkové lžíce) lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 PL slunečnicového oleje, 2 PL citron. šťávy, 100 + 300 ml vody, 1/2 pytlíčku agaru, 3 PL sójové omáčky (nejlépe Tamari), 1 ČL (čajová lžička) soli, 2 ČL uzené papriky, 2 ČL provensálského koření
Slunečnicová semínka namočíme přes noc. Rajčata zalijeme 100 ml vody a necháme bobtnat. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme papriku a provenskálské koření. Přilejeme 100 ml vody a dusíme. Agar rozmícháme ve 200 ml vody a přilijeme do hrnce. Necháme minutku povařit. Odstavíme. Slijeme slunečn. semínka, hodíme do mixéru. Přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrón. šťávu, sój. omáčku, rajčata i s máčecí vodou. Promixujeme. Přidáme ještě horkou agarovou směs. Mixujeme 2 min. Nalijeme do srnčího hřbetu vypláchnutého studenou vodou a necháme v lednici ztuhnout.
 

14. Křupavý ovesný koláč

Nemůžu odolat a musím udělat "reklamu" tomuto koláči, určitě vyzkoušejte, nebudete litovat :-) A pro ty, kteří se nebojí experimentovat, doporučuji vyzkoušet do těsta různé oleje např. olej z vlašských ořechů, sezamový olej apod., pokaždé docílíte jiné chuti :-)

 

13. Neskutečně dobrá hokaido dýně

Určitě vyzkoušejte jednoduchý recept na pečenou dýni: 

2 lžíce kokosového tuku, 1 stroužek česneku, lžička soli, koření podle chuti (tymián, kari, rozmarýn ... je to na vás)

Z ingrediencí vytvoříme pastu, kterou potřeme plátky hokaido dýně. Pečeme. Chuť vás určitě překvapí :-) 

 

12. Sušenky z cornflakes

120 g másla, 1 vejce, 1/3 hrnku cukru moučky (lze nahradit např. datlovým nebo jiným sirupem), 1 hrnek hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g rozinek, 100 g cornflakes a hrst vlašských ořechů

Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a vše vyšleháme do pěny. Přidáme hladkou mouku s kypřícím práškem, cornflakes, rozinky, ořechy. Ze vzniklého těsta tvoříme hrudky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20 min. na 180 stupňů. Jsou úžasné a křupavé :-)

 

11. Smetanová karotka (lahodná mrkvová polévka)

3 mrkve na kostičky, 1 cibule na kostičky, 1 lžička čerstvého lisovaného zázvoru, 1,5 lžičky kari, 2 hrnky zeleninového bujonu, plechovka kokosového mléka (250 ml), špetka soli

Zvolna vaříme doměkka mrkev, cibuli, zázvor a kari v zeleninovém bujonu asi 20 - 25 minut. Sejmeme z vařiče a rozmixujeme. Vrátíme na oheň a vmícháme kokosové mléko. Osolíme a podáváme.

Já jsem dala méně zeleninového bujonu a dohustila solamylem tak, že vzniklo výborné hlavní jídlo :-)

 

10. Nejzdravější majonéza

 Připravíme si tyto suroviny o stejné teplotě:

 1 dcl mléka, 2 dcl oleje (slunečnicový), lžička obyčejné hořčice, sůl,
 pepř
 a cukr dle chuti. Vše dáme do nádoby a ušleháme ponorným tyčovým mixerem
 20 - 25 vteřin a je zázrak hotový.

Na co svoji majonézu použijete, je už na Vás, ale věřím, že jinou majonézu
už kupovat nebudete. Nejsou v ní vejce a vydrží i v lednici.

 

9. Tatarák ze sójové drtě

Sojová drť 1 ks, zeleninový vývar nebo vegeta, rajský protlak - ne kečup 1 ks, cibule 1 ks, 1 lžíce oleje, sůl a pepř, sojová omáčka, kyselé okurky 3 ks

Sojovou drť uvaříme dle návodu ve vývaru nebo vegetě. Scedíme a vyždímáme, vodu vylijeme. Mezitím si na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme soju. Přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, sojovku. Chvíli podusíme. Do prochladlé směsi nastrouháme kyselou okurku. Podáváme s chlebem, nebo topinkami.

 

8. Cizrnový salát s olivami

350 ml suché cizrny, malá salátová okurka, 2 rajčata, červená cibule, 3 lžíce zelené petrželky, 125 ml černých oliv a zálivka: lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce oliv. oleje, 2 stroužky česneku, lžička medu, sůl, pepř

Propláchnutou cizrnu přes noc namočíme, v čerstvé vodě uvaříme (asi 25 min.), scedíme a necháme vychladnout. Přidáme zeleninu. Zálivku vyšleháme, přidáme do salátu a zlehka promícháme.

 

Nejen vánoční recepty :-)

-inspirace z kurzu veget. vaření z Blatné:

6. Hrudky s banány a meruňkami

4 dkg rostlinného margarínu na pečení, 12 dkg celozrnných vloček, 3 dkg kokosu, 10 dkg banánů, 5 dkg sušených meruněk, lžička skořice, špetka zázvoru, 2 lžičky vanilkového cukru

Vločky několik minut povaříme tak, aby vstřebaly všechnu vodu. Je dobré použít větší vločky ne drcené. Necháme je vychladnout a smícháme je s rozpuštěným margarínem, kokosem, rozmačkaným banánem a nadrobno nakrájenými sušenými meruňkami. Ochutíme skořicí, zázvorem a vanilk. cukrem. Vypracujeme vláčné těsto, necháme chvíli odležet a lžičkou pak děláme malé hrudky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě na 180 až do lehkého zhnědnutí okrajů.

 

7. Nepečené jahelné kuličky s mandlemi

10 dkg jahel, špetka soli, 5 dkg rozinek, 5 dkg oloupaných a opražených mandlí, 12 dkg strouhaného kokosu, 2 lžíce sušeného rostlinného mléka, 3 - 4 lžíce kukuřičného sirupu, 1 dkg třtinového cukru, menší citron

Jáhly min. jednou spaříme vroucí vodou a uvaříme s rozinkami a špetkou soli v poměru 1 díl jahel na 2 díly vody. Výsledná konzistence uvařených jahel může být mírně kašovitá. Po vychladnutí jahel vmícháme mandle, kokos, sušený nápoj, citronovou šťávu a postupně přidáváme sirup. Rukama vytvoříme těsto, pokud je moc řídké, můžeme ještě přidat kokos. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Necháme ztuhnout v lednici.

 

5. Salát ze syrové červené řepy

400 g červené řepy, citrónová šťáva, 3 lžíce jogurtu, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce mletých vlašských ořechů, sůl, pepř

Oloupanou červenou řepu nastrouháme nahrubo, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jogurt, zakysanou smetanu, mírně osolíme a opepříme.

 

4. Čočka na kari

300 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky kari, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, citrónová šťáva

Čočku uvaříme doměkka a scedíme. Na oleji osmažíme cibulku, česnek, protlak, kari, přidáme čočku a citr. šťávu.

 

3. Sýrový koláč

150 g ovesných vloček, 50 g rozpuštěného másla, 75 g tvrdého sýsra, 2 jemně nastrouhané mrkve, 1 malá cibule nakrájená najemno, 1 vejce, 1/2 zelené papriky nakrájené najemno, koření a čerstvé bylinky na dochucení.

Vše smícháme a pečené ve středně velké zapékací míse asi 20 min. Krájíme až lehce vychladnuté - lépe drží pohromadě. Tento recept je ideální pro ty, kteří rádi experimentují - zelenina i vločky totiž snesou všechny možné obměny - už jsem ho zkoušela z rýžových, sojových i jáhlových vloček, ideální je kombinace více druhů, většinou nemám doma papriku, takže používám kousek cukety, řapíkatého celeru nebo jiné zeleniny. Vždycky se to povede.

 

2. Indická polévka z červené čočky

150 g červ. čočky, 1 velká červená cibule, 1 velká mrkev na kolečka, 1 větší brambor na kostičky, 50 g rajčatového protlaku, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, oliv. olej, 2 lžičky kari, 50 g čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, koriandr, chilli paprička, sůl

Cibuli necháme zesklovatět, přidáme česnek, zázvor, koření, krátce orestujeme. Přidáme protlak, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme. Přidáme mrkev a brambory, nakonec vsypeme červ. čočku. Krátce povaříme (červená čočka se nemusí vařit dlouho, rychle změkne).

 

1. Nepečený dort z cornflaků

100 g kukuřičných lupínků, 40 g strouhaného kokosu, 120 g hrubě sekaných vlaš. ořechů, 2 lžíce sušeného oves. mléka, skořice - vše smíchat a nasypat do dortové formy. 750 ml vody, 1 balení agaru (10 g), 1 - 2 jablka - jablko nastrouhat, přidat do vody s agarem a přivést k varu, vařit asi 3 min. Pak nalít na suchou směs a promíchat. Necháme vychladnout.