Víme, co jíme? ...nejen o jogurtech

24.12.2013 13:42

Zní to odporně, ale je to tak. Do vek, koblih i buchet se běžně přidává bílý prášek E 920, který se vyrábí z vlasů, chlupů, nehtů a kopyt. Nejčastěji pochází z Číny.

Bílý prášek nese označení E 920, šikovní prodejci ho často maskují za na první pohled sympatičtější L-cystein. Ale jinak jde stále o jedno a totéž. Používání L-cysteinu posvětila loni v listopadu EU a běžně se přidává nejen do krmiva pro dobytek ale také do pečiva pro lidi.

reklama


"E 920 je součástí zlepšujících přípravků, které používáme i my při výrobě běžného pečiva,“ potvrdil portálu vitalia.cz kupříkladu zástupce společnosti Penam. "My ovšem používáme zásadně L-cystein syntetického původu," dodal.


Převážná většina L-cysteinu se přitom vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů, kupříkladu z kadeřnictví, peří, oslích kopyt a prasečích štětin ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové.


Do pekařských výrobků se pak přidává proto, aby se uměle vytvořilo pružné a pevné těsto. Tahle pochoutka se vyskytuje například v těchto produktech:




Foto: vitalia.cz




Prohlédnout si tyto produkty můžete ZDE

tn.cz / hel
Tohoto broučka jíme v jogurtech, sušenkách i bonbonech!



Barvivo Karmín E 120 se vyrábí z brouka červce nopálového. Aniž by děti o něm něco věděly, jsou s ním téměř denně ve styku. Tento hmyz pochází z Ameriky, kde žije na opunciích a kaktusech. Kvůli jedné své vlastnosti se rozšířil do celého světa. Obsahuje totiž barvivo karmín, které se používá v potravinářském průmyslu nebo kosmetice. Je to jednoduché. Broučci se usuší, uvaří a pomocí chemikálií se z nich vysráží vzácná červená barva. Ta se pak dodává do jogurtů, aby vypadaly, že jsou plné čerstvých jahod, do bonbonů, aby byly více červené, a tedy ještě lákavější pro děti.

Odborníci upozorňují - Karmín může u některých dětí vyvolat hyperaktivitu nebo alergické reakce.

Seznam potravin, které karmín obsahují:

Campari
Lipánek Maxi Duo jahodovo vanilkový (Madeta, a.s.)
Activia Malina & Grapefruit (Danone, a.s.)
Dobrá Máma - jogurtový koktejl (Danone, a.s.)
Acidofilní mléko (Mlékárna Kunín, a.s.)
Míša jahodový (Tipafrost, a.s.)
Mléčná rýže jahoda (Molkerei Alois Müller GmbH & Co. KG)
Florian Yoghurt drink (OLMA a. s.)
Sezonní Pribináček - malina (Pribina, spol. s. r. o.)
Juice Blast - Mentos (Perfetti van Melle Czech republic, s.r.o.)
Bon Pari ovocné řezy (Nestlé Česko s.r.o)
PiM's Čokopiškoty - malinové (Opavia - LU, a.s.)
Lentilky Fruity (Nestlé Česko s.r.o)
Šunkový závitek s křenem (Delimax a.s.)
Hermelínový salát (Globus ČR)
Lentilky (Nestlé Česko s.r.o)
Skittles (Wrigley, s.r.o.)
Red Orange Hello (Linea Nivnice, a.s.)
Jahodový jogurt Zvolenský (SENOBLE Central Europe, s.r.o)
Jahodový jogurt Yoplait (Yoplait Czech, a.s.)
Bruselská paštika s brusinkami (Pâté du Chef - Alimpex-Maso s.r.o.)
Tvaroh s jogurtem - jahoda (Madeta, a.s.)
Pekelníkovy tousty (PT servis konzervárna s. r. o.)
Kuřecí párky (Agropol Food, s.r.o. )
Dobrá máma - rozmixované jahody (Danone, a.s.)
Pařížský salát (Alima a.s.)
Smetanový jogurt Jahůdka (Mlékárna Kunín, a.s.)
Jogurty ehrmann vanilka s brusinkou a vanilka s červeným pomerančem
Staropramen Cool Grep
Orangina Rouge
Ferda veselé čočky - Komprimát s ovocnými příchutěmi (MOCCA, s.r.o. Liberec)
Lipo - komprimát s ovocnou příchutí (Nestlé Česko s.r.o.)
JOJO marschmallow (Nestlé Česko s.r.o.)
Žvýkačky Pedro (The Candy Plus Sweet Factory, s.r.o.)
San Benedetto Gusto Sanguilnella 1,5 l: Červený pomeranč
Bobík MilkDrink jahoda

SKUTEČNĚ VÍTE, CO JÍTE?

V pamlsku jíme peří, štětiny nebo vlasy. To jsou "éčka"

Vzhled, atraktivita výrobku, zvýrazněná chuť, vůně a snaha o to, aby se potraviny tak rychle nekazily. To jsou důvody, proč se do potravinářských výrobků přidávají emulgátory, takzvaná éčka.

Do jogurtů, zmrzlin nebo dalších sladkých laskomin se přidává látka E120, která se vyrábí ze sušených těl samiček hmyzu zvaného nopálovec karmínový.

V pečivu může být L-cystein E920. Ten se vyrábí z peří, štětin či lidských vlasů. Ve slaných brambůrcích, koření či uzeninách se můžete setkat s látkou E55, což není nic jiného než jemný písek.

Bonbony, čokoláda, jogurty, ovocné džusy se vylepšují látkou E904, ta se vyrábí z brouka červce lakového.

Barvu ve žvýkačkách a dalších sladkých „mlskách“ dolaďuje látka E129 pocházející z uhelného dehtu.

Do uzenin se zase kvůli správné barvě přidávají látky E 251 a E252, což jsou dusičnany.

JE DOBRÉ SI DÁT POZOR NA:

E 220,221,222,223,224: tyto látky poškozují střeva, v Česku jsou povolené

E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486: mají na svědomí poruchy zažívání. V Česku je zakázané jen E484 a 487

E 230,231,232,233: způsobují kožní onemocnění, v Česku jsou povolené

E 320,321: rozbouří hladinu cholesterolu, v Česku jsou povolené

E 311,312: způsobuje citlivost nervů, v Česku jsou povolené

E 123: je rakovinotvorný a je v Rusku a USA zakázaný, v Česku je povolený. Používá se především pro barvení aperitivních vín, lihovin, dalších alkoholických nápojů, rybích jiker a mlíčí.

MUDr. Dagmar Rašková

Ambulance lékařské genetiky

Kdo má děti, vnoučata POZOR - Actimel, jogurty Danone

Pozor - do mléčných výrobků Danone se používá "zvířecí" střevní mikroflora.

Nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku. Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých joguurtech jsou zvířecího původu, tedy bifidu esencis. Je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní. Je izolován z kachen a dobře i dlouho přežívá.
Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty např. tumorů atd.

Je to studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma - BIFIDOBAKTERIE.
Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle jihočeské nebo holandia bílé a ovoce si předat své.

U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgenní kukuřice dělal výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generací potkanů je tak otřesný výskyt mutací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je naší povinností nepustit to do naší země....Bohužel je to tu!!!

Zveřejnění tohoto výzkumu se nebojím, mám podklady i diplomku.

MUDr. Dagmar Rašková

GENNET, s.r.o.
Kostelní 9, 170 00 Praha 7
Tel: +420 222 313 000
Mobil: 723 443 021
www.gennet.cz

ING. JIŘINA CHARVÁTOVÁ
VEDOUCÍ STŘEDISKA LABORATOŘÍ
Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E 1442 - geneticky modifikovaný kukuřičný škrob (zahušťovadlo), které ničí slinivku. Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách.

JÍŽNÍ OVOCE A MY

Jižní ovoce se trhá nezralé. proto je v něm podstatně více kyselin, než bychom si přáli.Tělo je musí něčím vysrážet, aby to nevadilo organismu. A k tomu slouží vápník a hořčík. Když to jedí ženy po přechodu, zjistí jim osteoporozu a najednou musí brát preperáty, aby se zachovala ženská hormonální aktivita spolu se správnou vápenatostí kostí. Tedy ženské hormony a kalciové preparáty, které jsou poměrně drahé a začíná začarovaný kruh. Muži tento problém nemají, protože místo citrusů mají pivo.

Jižní ovoce otevírá pory v našem těle, ochlazuje se organismus a pokud kolem zrovna letí nějaký chřipkový bacil, reakce jsou silné a my proležíme týden v horečce, v bolestech hlavy a rýma

PŘIPÁLENÉ OLEJE A SOLI V KUCHYNI

Vazivo nám likvidují přepalované oleje. Oleje se přepalují při 125 stupních. Kdežto sádlo se přepaluje až při 180 stupních. Naši předkové vařili na sádle - dožívali vyššího věku a taky tolik netrpěli nemocemi jako dnes. A jeden z důvodů je, že neměli možnost nakupovat dovážené ovoce a průmyslově zpracované potraviny

Jsou dva druhy soli -
kuchynská, kterou běžně kupujeme
rychlosůl.

Rozumné množství soli nám neškodí, pokud nemáme poškozené ledviny. To pak způsobuje zadržování vody a způsobuje nástup výššího tlaku. Naopak, když jsme zdraví, podporuje rychlejší očistu veškerých nedobrot z organismu.

Rychlosoli se sypou do všech uzenin a tavených sýrů. Čím víc je sýr roztíratelný, tím více rychlosoli obsahuje.

Rychlosůl je dusitan draselný s dusičnanem sodným v poměru 2:5. Dusitan draselný rozpouští sirové můstky v elastinu, což je základ cévní stěny. Proto se vyskytují křečáky, hemeroidy, krvácení dásní při čištění zubů. Dusitan sodný rozpouští sírové můstky v našem kolagenním vaziv, které je základem kloubních chrupavek, úponú šlach a plotének. Proto je tolik tenisových loktů, bolavých ramen, vyskočených plotének a dalších pohybových poruch.

Rychlosůl se u nás začala používat od roku 1968 a od té doby vzkvétá ortopedie, výměny kloubů atd.

Jsou lidé, kteří mají problém s kloubama, ale i přesto nejsou schopni ze svého jídelníčku vyřadit sůl, jako třeba uzeniny, přesolování potravin.....ačkoliv by se jim ulevilo.

► S pečivem jime čínské vlasy a osli kopyta

► Barviva mohou mít negativní vliv na vaše děti - Seznam výrobků

tn.cz / Zprávy / Domácí
aktualizováno 21:01 21.7.2010
Barviva mohou škodit dětem. SEZNAM VÝROBKŮ




Sdílet
Přidat názor

Od úterý platí omezení Evropské komise přidávat do potravin některá umělá barviva, neboli takzvaná éčka.

Opatření má chránit zejména děti, některá éčka totiž mohou způsobit alergie a další zdravotní potíže. Celkem se jedná o stovky výrobků, zejména cukrovinek.
reklama






Video: TV Nova

Opatření se týká látek E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129. Jde o žlutá a červená umělá barviva. "Podle některých studií mohou způsobovat alergie nebo hyperaktivitu u dětí,“ říká Ivo Šrámek ze zdravotního ústavu v Hradci Králové.



Výrobci potravin, která tato barviva obsahují, mají dvě možnosti, buď výše uvedené látky nahradí těmi přírodními, nebo musí u stovek výrobků změnit etikety.

"Výrobce vždy musí uvést kódy nebo názvy těch barviv, která použil s větou, že tato barviva mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. Takže, když například použije E 102 a E 104, bude na obale stát: E102, E104: mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí,“ vysvětlila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

"Jedná se u nás o několik desítek výrobků, musíme to respektovat, tato éčka nahrazujeme přírodními barvivy, na ceně výrobků se to nepromítne,“ tvrdí mluvčí společnosti Orion.

"Musí tam být uvedeno, že obsahují umělá barviva zřetelně a čitelně, ovšem už není určeno jak velkým písmem,“ upozorňuje Šrámek. Úředníci v Bruselu pouze napsali, že varování na obalu má být "čitelné a srozumitelné“.

Přestože nařízení Evropské komise začíná platit už zítra, pro potraviny vyrobené před tímto datem platí přechodné opatření. Obchodníci je tedy mohou bez problémů doprodat.

Odborníci vesměs rozhodnutí Evropské unie chválí, zároveň ale dodávají, pokud lidé i nadále budou nejen pamlsky, ale i ostatní výrobky s přemírou nezdravých éček kupovat, z trhu jen tak nezmizí.


tn.cz / s přispěním Filipa Pultara